جوشانده، روشی برای مصرف ریشه و دانه گیاهان
روش جوشاندن اغلب برای تهیه داروهای گیاهی توصیه میشود که در اثر حرارت دیدن و یا حل شدن در آب مواد موثره آنها از بین نمیرود. داروهای گیاهی که از ریشه، پوست، دانهها، ریزم و رزین به دست میآیند معمولا به صورت جوشانده مصرف میشوند.
توجه داشته باشید برای تهیه جوشاندهها نباید از ظروف آهنی استفاده کنید. جوشاندههای گیاهی را به طور کلی به سه روش میتوان تهیه کرد:
جوشانده ملایم
در این روش مقدار مورد نظر از گیاه خرد شده را با ۱/۴ لیتر آب جوش مخلوط نموده و میگذارند کمی قل بزند، سپس جوشانده را از روی حرارت برداشته و آن را دم میکنند. در آخر جوشانده را صاف نموده و مصرف میکنند.
جوشانده معمولی
برای تهیه جوشانده معمولی مقدار مشخص شده از گیاه خرد شده را ۱/۴ لیتر آب سرد مخلوط نموده و بر روی حرارت قرار میدهند تا به جوش بیاید. سپس جوشانده را صاف کرده و میل مینمایند.
جوشانده قوی
در این روش تهیه جوشانده گیاهی، ابتدا مانند روش جوشانده معمولی عمل میکنند (مخلوط کردن گیاه خرد شده با ۱/۴ لیوان آب سرد و قرار دادن آن بر روی حرارت تا هنگامی که به نقطه جوش برسد). سپس ظرف جوشانده را از روی شعله دور کرده و روی آن را میپوشانند تا ۱۰ دقیقه دم بکشد. بعد از گذشت این زمان جوشانده را صاف کرده و مصرف میکنند.